Hoe werkt een laadpaal?

Ben je benieuwd hoe een laadpaal werkt? In dit artikel leggen we je alles over de laadpaal uit!


Een laadpaal is een apparaat waarmee elektrische voertuigen opgeladen kunnen worden. De laadpaal is meestal op een vaste plek geïnstalleerd, zoals bij een parkeerplaats of in een garage, en wordt aangesloten op het elektriciteitsnet. Laadpalen zijn onder andere bij ChargeBlock verkrijgbaar. Hier kun je ook terecht voor laadkabels.

Om een elektrische voertuig op te laden met een laadpaal, moet je eerst het voertuig aansluiten op de laadpaal met een laadkabel. Dit kan door middel van een speciale aansluitkabel die is afgestemd op het merk en model van het voertuig, of door middel van een universele laadkabel.

Zodra de kabel is aangesloten, kan het opladen beginnen. De laadpaal zal automatisch bepalen hoeveel stroom het voertuig kan ontvangen, afhankelijk van de grootte van de batterij en de oplaadcapaciteit van het voertuig. Het opladen kan enige tijd duren, afhankelijk van hoe leeg de batterij is en hoeveel stroom de laadpaal kan leveren.

Sommige laadpalen hebben ook extra functies, zoals het weergeven van de laadstatus op een display, of het aanbieden van verschillende laadtarieven voor verschillende tijden van de dag. Sommige laadpalen kunnen ook via een smartphone-app worden bediend of zijn voorzien van een betaalsysteem waarmee je de kosten van het opladen kunt betalen.

Wat kost een laadpaal voor een elektrische auto?

De kosten van een laadpaal voor een elektrische auto kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het type laadpaal, de installatiekosten en eventuele bijkomende kosten zoals service- en onderhoudskosten.

Er zijn verschillende soorten laadpalen op de markt, met verschillende specificaties en prijzen. Sommige laadpalen zijn bijvoorbeeld alleen geschikt voor thuisgebruik en zijn daarom goedkoper dan professionele laadpalen die bijvoorbeeld op parkeerplaatsen of bij bedrijven worden gebruikt. Ook de laadsnelheid en het vermogen van de laadpaal kunnen invloed hebben op de prijs.